
תנועת ה-F.I.R.E לחופש או עצמאות כלכלית
אוגוסט 11, 2023
האחים סלומון – חלוצי שוק אגרות החוב
ספטמבר 4, 2023לאורך ההיסטוריה, בני אדם נמשכו באופן שיטתי לחלום ההתעשרות המהירה. הפיתוי של יצירת רווחים גדולים בזמן קצר, כסף קל ומהיר, סיכוי לעושר הם באמת טריגר להגשמת חלום למרבית האנשים. אי אפשר להאשים את הטבע האנושי ששואף לביטחון, מעמד ונוחות. כולם מבוססים על כסף. אבל המציאות חזקה מכל חלום. ועל כל יחיד סגולה שבאמת מצליח להתעשר ישנן רשימות ארוכות של אנשים מאוכזבים עם כישלונות מרהיבים. אחד הפרקים הידועים לשמצה בהיסטוריה של הבועות הפיננסיות היא "בועת הים הדרומי".
חברת הים הדרומי – מודל עסקי
חברת הים הדרומי, ישות סחר שנוסדה ב-1711, התיימרה לעסוק במיזמים רווחיים על הקו הימי לדרום אמריקה. המודל העסקי הלגיטימי של החברה התבסס בתחילה על תוכנית לסייע לממשלת בריטניה לנהל את החוב הלאומי ההולך וגדל שלה. החברה הציעה להחליף את החוב הממשלתי במניות של החברה, ובעצם להפוך את החוב להון סחיר. חברת הים הדרומי תקבל זכויות מונופול ממשלתיות לסחר עם מושבות דרום אמריקה, והפעילות תסייע להפחית את נטל החוב והריבית על הממשלה. עיקר פעילות הסחר, אגב, היתה בשינוע עבדים.
הרעיון היה פשוט. הרווחים ממיזמי הסחר והמסחר יספקו לחברת הים הדרומי הכנסה קבועה, שתוכל לשמש לתשלום דיבידנדים לבעלי המניות שלה. עסק פורח עם פוטנציאל רווחי אדיר ועוד בתמיכת הממשלה. המשקיעים מן הסתם נמשכו לפוטנציאל התשואות הגבוהות ממונופול הסחר של החברה בדרום אמריקה. מניות החברה זינקו בשווי, ויצרו אווירה של אופוריה שעושר מדהים נמצא ממש מעבר לפינה.
אף אחד לא חסין
אחד המשקיעים המפורסמים ביותר בסיפור הוא לא אחר מאשר סר אייזק ניוטון, הפיזיקאי והמתמטיקאי הנודע. ניוטון, איש שמתבסס על עובדות ומדע, מצא את עצמו מסובך בטירוף הספקולטיבי, פועל על פי רגשות. בתחילה הוא הרוויח מההשקעה מה שגרם לו להגביר חשיפה, רק כדי לצפות בכסף שלו מתפוגג כשלא היה למי למכור את המניות בהמשך.
הבועה הגיעה לשיאה בשנת 1720 רגע לפני שהתרסקה בצורה דרמטית, והותירה אינספור משקיעים מרוסקים פיננסית. משקיעים שנכנסו למלכודת החמדנות והספקולציה. מסתבר שגם המוחות הגדולים ביותר של התקופה לא היו חסינים מפני הפיתוי של עושר מהיר.
סימני אזהרה
בועת הים הדרומי משמשת כסיפור אזהרה היסטורי, גדושה בדגלים אדומים שלמרבה הפלא עדיין באים ידי ביטוי בצורות שונות לכל אורך ההיסטוריה. גם בימינו. יזמי החברה יצרו אווירה של אופטימיות לא מציאותית, עושר גדול כמעט מובטח. מסרו מידע שנע על התפר שבין חוסר שקיפות להטעיה, תמרנו את מחיר המניה על ידי הפצת שמועות, יצרו חיבורים לבעלי הון ופוליטיקאים עבור הלגטימציה, ללא שום ביסוס אמיתי להבטחות. מאחורי הקלעים לא באמת היתה היתכנות עסקית מלבלבת כי מרבית אמריקה הדרומית נשלטה על ידי ספרד ופורטוגל.
בדיוק כמו במאה ה-18, תוכניות המבטיחות תשואות מהירות מתחברות מיידית לרצון המולד שלנו לביטחון ושגשוג פיננסי. נדמה כי לפסיכולוגיה האנושית נשארה אותה ההשפעה, ללכת אחרי העדר, בתקווה לנצל את מה שנראה כמו דרך בטוחה להתעשר בזמן הקצר ביותר. מלכודת מפתה הפונה לרגשות שלנו ולא לרציונל שלנו.
ללמוד מההיסטוריה – לעמוד בפיתוי
הסיפור על בועת הים הדרומי, למרות ההשלכות הטרגיות שלה עבור הממלכה הבריטית ועבור משקיעים רבים, מציע שיעורים חשובים למי שנמשך לספקולציות בוגדניות. אם אוכל לסכם את השורה התחתונה: אין קיצורי דרך לעושר בר קיימא. הצלחה פיננסית אמיתית בנויה על בסיס של עקרונות שכוללים לימוד, פעולות אמיתיות בעולם והתמקדות ביצירה וקבלה של ערך בטווח ארוך.
הימנעות מהונאות כאלה דורשת להגיע בעיניים פקוחות וביקורתיות אל כל בחינת השקעה. לחפש הבטחות לא מציאותיות וסיפורים שפוגשים חלומות, כאלה שמדברים לרגש שלכם. אם הזדמנות נראית טובה מכדי להיות אמיתית, כנראה שהיא לא אמיתית. והנה כמה נקודות שיעזרו לכם לנתב בין החלומות למציאות רגע לפני שאתם מחליטים להיפרד מכספכם:
- השקיעו בבדיקת נאותות: כמה באמת אתם מכירים את החברה או המיזם, המודל העסקי שלה, צוות ההנהלה, הדוחו"ת וההתנהלות הפיננסית, והרקורד שלה. אני מצטער, המלצה או עצה ממתכנן או יועץ פיננסי או גורו כזה או אחר ברשתות החברתיות לא אמורים לספק אתכם. הכסף שלכם, האחריות שלכם.
- הסיכון קיים. תמיד: כל השקעה טומנת בחובה רמת סיכון מסוימת. הסיכון יכול להיות בחוסר תיאום ציפיות שלכם עם סיבולת הסיכון שלכם וגם בציפייה לרווחים. בפועל יש הרבה מאוד דברים שיכולים להשתבש ולשבש לכם את התכניות.
- לחץ ומניפולציות: אתם לא טפשים. אם מישהו מפעיל עליכם לחץ לקבל החלטה במהירות, ומשתמש בכל מיני טקטיקות ומניפולציות רגשיות, תרימו דגל אדום פנימי. אתם לא מוכנים כי חסר לכם מלא ידע, או שזיהיתם את החרטות השיווקיות\מכירתיות. מצד שני, גם ניוטון לא היה טיפש.
- ייעוץ אובייקטיבי: תחפשו אנשי מקצוע שהאינטרס היחידי שלהם הוא אתם. וגם יש להם מומחיות בתחום ובזיהוי מלכודות פוטנציאליות. לצערי 95% ממשווקי וממליצי ההשקעות נגועים באינטרס אישי. וגם אם אני טועה בהיקף (וכנראה שאני טועה), מעולה. תגבירו את רמת החדשנות והזהירות שלכם.
- הסכמי סודיות: אם "ההזדמנות" מחייבת אתכם לחתום על הסכמי סודיות שמונעים ממך לדון בפרטים עם אחרים, היזהרו. שקיפות היא קריטית.
- אינסטינקטים: אם משהו מרגיש לא טוב או מורכב מדי. אם יש תחושת חוסר נוחות מהסיטואציה, מהאנשים, מההשקעה. להתרחק. סמכו על האינסטינקטים שלכם.
- ללמוד ולהישאר מעודכנים: תמיד. בכל התחומים ובטח בתחום שבו נרצה להשקיע.
בסופו של דבר, הדרך לצמוח פיננסית היא מרתון ולא ספרינט, למרות שהרשת מקדשת סרטונים וסיפורים כאלה בזמן "אוויר", עם מוזיקה דרמטית ואפקטים מרהיבים. בועת הים הדרומי היא דוגמה מצוינת לאופן שבו התנהגות אנושית, חמדנות, מידע מוטעה והיעדר ידע וניסיון יכולים להוביל לאסון כלכלי. לצערנו הסיפורים הללו חוזרים כל פעם מחדש. תחשבו על הפוסט הזה בזמן שאתם בוחנים השקעה חדשה. תנסו לא להיכנס לסטטיסטיקה של החמדנות האנושית.