מדע ההתעשרות
יוני 4, 2023אסטרטגיות לסגירת חובות והלוואות
יוני 15, 2023סדרת המופת "סיינפלד" לא התחילה כלהיט גדול. אחת מסדרות הסיטקומים המצליחות בכל הזמנים, התקשתה בעונותיה הראשונות ורק בעונתה הרביעית פרצה לתודעה והתחילה לצבור פופולריות. סיפורו של ג'רי סיינפלד די דומה. שנים רבות הוא הסתובב בין פאבים ומועדונים ולא הצליח לפרוץ. בראיון איתו הוא שיתף באסטרטגייה שהובילה אותו לפרוץ גבולות ולהצליח בקריירה שלו.
לא לשבור את השרשרת
העצה של סיינפלד הייתה פשוטה, אם אתה רוצה להפוך לקומיקאי טוב יותר, אתה צריך לכתוב בדיחות כל יום. הוא לקח לוח שנה גדול והדביק אותו לקיר. לוח שנה שמכיל 365 ימים בעמוד אחד. לצד הלוח היה סמן אדום. אסטרטגיית "אל תשבור את השרשרת" דרשה ממנו לכתוב בדיחות בכל יום, אפילו אחת. וברגע שזה בוצע, שמים איקס אדום גדול מעל אותו היום בלוח. אחרי כמה ימים, תיווצר שרשרת איקסים אדומה.
התפקיד היחיד שלו היה לא לשבור את השרשרת. לדאוג שהרצף האדום ישמר בכל מצב. האסטרטגייה הזו עוסקת כולה בכוחה של העקביות ובשיפורים ההדרגתיים שניתן לבצע בכל יום. לא מדובר על כתיבת הבדיחה המושלמת או על כתיבת המון בדיחות ביום אחד, אלא על פעולת הכתיבה עצמה, בכל יום. ועל התקדמות מזערית ועקבית.
הרגלים אטומיים
הסיפור הזה מהקריירה של ג'רי סיינפלד מדגיש את הנקודה שהעלה ג'יימס קליר בספרו "הרגלים אטומיים". על כך שפעולות מינימליות, לכאורה חסרות משמעות, יכולות להוביל לשינויים בקנה מידה גדול כשהן נעשות בעקביות לאורך זמן. מעשה הכתיבה בכל יום, ללא קשר לאיכות הבדיחות, אפשר לסיינפלד לבנות את הרגל הכתיבה, ובכך הוביל אותו להיות אחד הקומיקאים המצליחים בכל הזמנים.
"הרגלים אטומיים: דרך קלה ומוכחת לבנות הרגלים טובים ולשבור הרגלים רעים" הוא ספר שנכתב כמדריך יישומי, המספק אסטרטגיות מעשיות ליצירת הרגלים טובים, שבירת הרגלים רעים ושליטה בהתנהגויות הזעירות המובילות לתוצאות יוצאות דופן. הוא מציע מסגרת לשיפור עצמי על ידי התמקדות בכוחו של הרגל ובטבע המורכב של תוצאותיו.
קליר מדגיש ששינויים קטנים ומצטברים (או הרגלים "אטומיים") יכולים להוביל לתוצאות לאורך זמן. ברגע שמתבסס הרגל, הוא הוא הופך לפעולה אוטומטית. הרגלים יכולים להיות מועילים (אם פועלים לבריאות ורווחה אישית ופרודוקטיביים) וגם מזיקים (אם פועלים לרעתנו או לא פרודוקטיביים).
ישנם ארבעה חוקים לבניית הרגלים טובים ושינוי התנהגות:
- ההרגל חייב להיות ברור – הרמזים המעוררים הרגל צריכים להיות גלויים וברורים.
- ההרגל חייב להיות אטרקטיבי – ההרגלים שאתם רוצים לפתח צריכים להיות קשורים לרגשות חיוביים.
- ההרגל חייב להיות פשוט ליישום – יש סיכוי גבוה יותר לאמץ הרגלים אם הם קלים ופשוטים לביצוע.
- ההרגל חייב לייצר סיפוק – תגמולים מיידיים יעילים לקידום הרגלים חדשים.
קליר מציע טיפ מעשי שנקרא 'ערימת הרגלים', שבה אנו מנצלים את ההרגלים שכבר נכנסו לשגרה בכל יום על ידי הוספת ההרגלים החדשים אליהם. הרגלים מצטברים. כמו כן מציין קליר שיש חשיבות לאיכות הסביבה על ההתנהגות שלך, ולכן עיצוב סביבה נוחה ונעימה משמעותית ליצירה ושיפור הרגלים טובים. בשלב מסויים הרגלים צריכים להיות יותר משגרה אלא חלק מהזהות שלנו. לדוגמה, במקום לומר "אני מנסה להפסיק לעשן", אמור "אני לא מעשן".
כאשר מתחילים הרגל חדש, הזמן האידיאלי להטמעתו הוא שתי דקות. שינוי קטן, פשוט וקל ליישום. כמובן שעם מאמץ עקבי, מעקב ואחריות אישית כל אחד יכול לפתח הרגלים טובים ולשנות את חייו.
לגרוב גרביים נכון בדרך להצלחה
סיפור נוסף מעורר השראה המדגים את כוחם של הרגלים אטומיים הוא על מאמן הכדורסל האגדי, ג'ון וודן, שהוביל את UCLA לעשר אליפויות בליגת המכללות בארה"ב [NCAA] בתקופה של 12 שנים.
פילוסופיית ההצלחה של המאמן נסבה סביב הרעיון של שיפור יומיומי ומצטבר. הוא היה מפורסם בזכות תשומת הלב הקפדנית שלו לכישורים הבסיסיים של הכדורסל. בתחילת כל עונה, הוא היה מלמד את שחקניו איך לגרוב נכון את הגרביים ולקשור את השרוכים. נשמע כמו צעד מינורי וחסר חשיבות, אבל וודן ידע שקמטים בגרביים או שרוכים שקשורים בצורה לא נכונה עלולים להוביל לשלפוחיות, ושלפוחיות עלולות להוביל להחמצת אימונים או לביצועים ירודים.
הפוקוס של וודן, עד כמה שנשמע לא תחרותי בעולם ספורטיבי, לא היה בזכייה באליפויות, אלא בתהליך של קידום שחקנים לטובים יותר. הזכייה בפרסים ואליפויות היו רק בונוס של ההתקדמות האיטית והעבודה הקשה ביצירת ההרגלים ובאימונים המפרכים.
על פי וודן "כשאתה משתפר מעט בכל יום, בסופו של דבר קורים דברים גדולים. לא מחר, לא בעוד יומיים, אבל בסופו של דבר נוצר רווח גדול. אין טעם בציפייה לשיפור הגדול והמהיר אלא בהתמקדות בשיפור הקטן בכל יום מחדש. זו הדרך היחידה לייצר שינוי חיובי, וכשזה קורה, זה הופך לאוטומטי".
הסיפור הזה של ג'ון וודן מדגיש את הרעיון שהתמקדות בתהליך, לא במוצר, וביצוע שיפורים קטנים ועקביים יכולים להוביל לתוצאות גדולות בטווח הארוך. עיקרון שמתיישב עם ההרגלים האטומיים של ג'יימס קליר.
1 Comment
[…] היא גישה פחות מוכרת אך יעילה. היא מבוססת על הערך של פעולות קטנות ועקביות. בשיטה הזו, מקצים כל סכום כסף, גם קטנים ובלתי צפויים, […]