בועת "חברת הים הדרומי"
אוגוסט 11, 2023כלכלה בזמן מלחמה
נובמבר 10, 2023לפני כמה ימים צפיתי (שוב) בסרט "מכונת הכסף". סרט שמבוסס על ספרו של מייקל לואיס ומגולל את התפתחות משבר הסאבפריים בארה"ב. יצירת מופת. בתחילת הסרט מוזכרים האחים סלומון עם קריצה לתרומתם לסיפור, ספק חיובית, ספק שלילית, כגורמים מרכזיים בצמיחת שוק אגרות החוב ככלל ומוצר יותר אקטואלי לסרט שיצר שוק משכנתאות משני. ניירות ערך מגובי משכנתאות שניתן היה לסחור בהם.
פותחים בית השקעות
"האחים סלומון" היה בנק השקעות אמריקאי שהוקם ב-1910 על ידי ארתור, הרברט ופרדי סלומון. ארתור, הבכור מביניהם, נולד בשנת 1877. הרברט נולד בשנת 1879 היה האח האמצעי, ופרדי הצעיר נולד בשנת 1883. שלושתם נולדו וגדלו בעיר ניו יורק. שלושתם גם היו בוגרי אוניברסיטת קולומביה. את הקריירה שלהם בתעשייה הפיננסית החלו בראשית שנות ה-1900. ב-1910 הם הקימו את "סלומון ברדרס", שהפך לאחד מבנקי ההשקעות הגדולים בוול סטריט בתקופתו, ונודע במומחיותו בנכסים פיננסיים ברי הכנסה קבועה, אגרות חוב.
האחים הם צאצאיו של חיים סלומון, המממן העיקרי של מלחמת העצמאות האמריקאית, קונסול לצרפת, וחבר ילדות של רוברט מוריס, האב המייסד והמפקח על הכספים של ארצות הברית. הם היו ידועים בחוש העסקים שלהם ובמחויבותם ללקוחותיהם. היו מעמודי התווך של הקהילה היהודית בעיר ניו יורק ותרמו בנדיבות למגוון מטרות, כולל חינוך, בריאות ואמנויות. בין היתר נתנו חסות למוריאל זיברט, האישה הראשונה שקיבלה רישיון מסחר בבורסה של ניו יורק.
מעצבים את שוק אגרות החוב המודרני
המשרד שהתחיל כחנות קטנה בעיר ניו יורק הפך לחלוץ בתפקיד "עשיית שוק" בשוק האג"ח. בתחילה, בפיתוח שוק אגרות החוב של האוצר, ולאחר מכן בפיתוח טכניקות מסחר ואסטרטגיות חדשניות שהובילו להגברת היעילות והנזילות בשוק האג"ח כולו. תחום בחיתוליו שלא היה נפוץ בזמנו.
הפעילות בנקודות
- "עושי שוק" – האחים סלומון מילאו תפקיד מכריע במכירות פומביות (הנפקות) של אגרות חוב עבור משרד האוצר. הם היו מהסוחרים העיקריים המורשים על ידי ממשלת ארה"ב להשתתף בהנפקות, שאפשרו להם לקנות ולמכור אג"ח ממשלתיות ישירות. מעמד זה העניק להם הרשאות ואחריות מיוחדות בשוק האג"ח הממשלתיות.
- פיתוח ניירות ערך מגובי משכנתאות (MBS) – האחים סלומון מילאו תפקיד מרכזי ביצירה של נכסים פיננסיים מגובי משכנתאות (MBS). הם עזרו להפוך משכנתאות בודדות לניירות ערך סחירים, מה שבתורו הוביל לצמיחת שוק המשכנתאות המשני.
- הנדסה פיננסית – האחים סלומון היו ידועים בחדשנותם ביצירת מוצרים פיננסיים. הם היו מאמצים מוקדמים של טכניקות מעולם ההנדסה, כמו נגזרים. מוצרים שאפשרו למשקיעים לנהל סיכונים בצורה יעילה יותר וסיפקו דרכים חדשות להשיג חשיפה לתנאי שוק שונים.
- אג"ח זבל – בחיפושם התמתיד עבור חידושים ואפשרויות ללקוחות הם היו חלוצים של מסחר באג"ח עם תשואה גבוהה. סיפקו מימון והנפיקו אגרות חוב לחברות בעלות דירוג אשראי נמוך, ושהשפיעו מהותית על התפתחות שוק האג"ח בעלות תשואה גבוהה (זבל), והסיכון בהתאם כמובן.
- "האחים סלומון" נודעה בחטיבת המחקר שלה, שסיפקה תובנות וניתוח חשובים למשקיעים. הציגו מכשירי השקעה ייחודיים, כמו מסחר "טרום הנפקה", שבו למשקיעים אפשרות לסחור באגרות חוב לפני שהונפקו באופן רשמי.
בעוד שתרומתם של האחים סלומון הייתה מכרעת בעיצוב שוק האג"ח, מורשתם מותירה כמה מחלוקות, כולל שערוריית המניפולציה בשוק האג"ח של האוצר ב-1991.
רגע, אבל מה זה אג"ח בכלל
אגרות חוב מאפשרות לממשלות וחברות פרטיות לגייס כסף מהציבור, בדיוק כמו שאני ואתם לוקחים הלוואה מהבנק. בעת רכישת איגרת חוב אנחנו מלווים כסף, ובתמורה הממשלה\חברה מבטיחה להחזיר את הכסף, בתוספת צ'ופר, הנקרא ריבית, לאורך תקופה מוגדרת. הריבית היא בדרך כלל אחוז מהקרן אשר משלומת באופן קבוע בתקופות זמן משתנות.
לכל אג"ח יש תאריך פירעון. התאריך שבו המנפיק מתחייב להחזיר את הכסף. יש אגרות חוב בעלות מועדי פירעון קצרות או ארוכות, שנעים על הטווח שבין כמה חודשים לשנים רבות. למה אנשים קונים איגרות חוב? בעיקר כי איגרות חוב נחשבות בדרך כלל בטוחות יותר ממניות מכיוון שחברות וממשלות בדרך כלל עומדות בהבטחתן להחזר החובות (לא מתייחס לאג"ח זבל או כאלה בסיכון מאוד גבוה). הן פחות תנודתיות ומספקות זרם קבוע של הכנסה באמצעות תשלומי הריבית.
כבעלים של איגרות חוב, אנו מחזיקים בה עד להבשלה, לפירעון. אבל לפעמים, המציאות דופקת דלת או בחלון וחלק מהאנשים רוצים למכור את איגרות החוב שלהם לפני המועד הסופי. כאן נכנס לתמונה המסחר באג"ח, שהוא בצעם קנייה ומכירה של אג"ח, דומה מאוד לשוק מניות.
אין סיפור טוב בלי כמה שערוריות
אחת התקריות המפורסמות ביותר שבהן היו מעורבים האחים סלומון הייתה שערוריית המניפולציה בשוק אג"ח הממשלתי בשנת 1991. המשרד הואשם בהגשת הצעות כוזבות במכרזים של אגרות חוב, שניפחו באופן מלאכותי את מחיר האג"ח. זה הוביל לחקירה מסועפת ולפעולה רגולטורית נגד החברה. הם חוייבו לשלם מעל מאה מיליון דולר בקנסות וגרוע מכך, המוניטין נפגע אנושות. השערוריה הזו בסופו של דבר הובילה למיזוג עם קבוצת טרוולר ב-1998 ולהקמה של סיטי-גרופ (Citigroup). בכך הסתיים הקיום של האחים סלומון כחברה עצמאית.
סיפורם של האחים סלומון משמש כתזכורת למשחק הגומלין המורכב בין חדשנות, שאפתנות ואתיקה בעולם הפיננסים. בעוד שמורשתם שנויה במחלוקות, לא ניתן להמעיט בתרומתם לשוק האג"ח, לאסטרטגיות מסחר ולניהול הסיכונים.