
מה שמואר צומח
מאי 17, 2023
ג'רי סיינפלד, ג'ון וודן והרגלים אטומיים
יוני 4, 2023יש ספר שנקרא מדע ההתעשרות. ספר שפורסם לפני 113 שנים. יוצרו, וואלאס ווטלס נפטר שנה לאחר הוצאתו (1910) כך שלא זכה לתהילה בחייו. האמת, חיפשתי ברחבי האינטרנט על הביוגרפיה שלו לראות אם הוא היה עשיר בנכסים ואמצעים אבל לא מצאתי תיעוד לכך. מה שגרר אותי לדיון עם עצמי על משמעות העושר בחיים ועד כמה זה באמת קשור לכסף. או יותר נכון לכמות של כסף.
נדמה שבסופו של דבר גם עושר הוא עניין של מיינדסט ולא מחושב על פי כמות הכסף בחשבון או בנכסים. עשיר יכול להיות מי שנהנה מחיים מלאים בחוויות, מערכות יחסים והגשמה אישית. עשיר יכול להיות אחד שחי בחופש מחשבתי ובגמישות לעשות את הדברים שהוא אוהב.
מה שהביא אותי לתובנה שאולי, רחמנא ליצלן, האדם העשיר ביותר הוא לא זה שיש לו הכי הרבה, אלא זה שצריך הכי פחות.
ואז קיבלתי צלצול טלפון שהתעלמתי ממנו אבל הצליח להוציא אותי מקו המחשבה, אבל פינה מקום לתהייה חדשה שכותרתה "תגיד, אם יש ספר שמרכז חוכמה כזו כבר למעלה ממאה שנים איך זה שיש יותר (הרבה יותר) עניים מעשירים?". זה לא שמי שמתעשר יותר משאיר פחות לאחרים, כסף לא חסר בעולם. תשובה אפשרית לזה בסוף הפוסט.
אלמנטים נדרשים להתעשרות
רות. בכל אופן, אם אתמצת את הנקודות העיקריות מהספר נתכנס לנוסחא להתעשרות. היא מוצגת בתמונה, וכאן אפרט קצת יותר על האלמנטים הדרושים:
1. מיינדסט – הכל מתחיל מהסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו והחיבור שלו לחזון האישי. כדי להתעשר, חייבים לשחרר אמונות מגבילות, לחדד את ה"למה", לבדוק תמיד "איך כן אפשר" ולשפר מיומנויות. החל מדימוי עצמי, לבין אישי וחברתי ועד למומחיות ספציפית. האישיות והרצון החזק יניעו לעבר המטרות בכל יום וירתמו מוטיבציה והתמדה כדי להתגבר על אתגרים. ותמיד יש אתגרים, פנימיים וחיצוניים.
2. מטרה – ככל שהחזון והמטרות ברורות יותר כך יהיה "קל" יותר להתקדם לעברם. יש פה עניינים שפועלים מאחורי הקלעים שלא תמיד מודעים אליהם. לפני כמה ימים כתבתי פוסט על "מה שמואר צומח", על כך שהתת מודע עוזר לנו לייצר פוקוס. תקראו לזה חוק המשיכה, תקראו לזה היקום מאזין, תקראו לזה השגחה אלוהית. דברים מתחברים וברורים יותר כשיש מטרה ברורה.
3. אמונה – אומרים שהאמונה מתחילה איפה שהשכל נגמר. לפעמים פשוט צריך להתמסר לדרך ולהרפות, בתוך העשייה יש התקדמות מוחשית וברוב המקרים נסתרת שלוקח לה זמן להבשיל. רוב האנשים פשוט מוותרים בשלב הזה. אם המיינדסט נכון והמטרות ברורות, תנו אמון בתהליך, בעצמכם וביקום. הצלחה בין לילה לוקחת בין 5 ל-15 שנים.
4. הכרת תודה – הרבה אנשים לא משתמשים בכלי העוצמתי והחינמי הזה. לומר תודה על מה ומי שיש לנו בחיים. בסיס איתן לכל צמיחה אפשרית. הכרת תודה גם מטפחת חשיבה חיובית, רווחה אישית ומייצרת דלק למסע עשיר ומהנה יותר.
5. פעולות – כל האלמנטים מעלה לא שווים בלי נקיטת פעולות אמיתיות בעולם. כאלה שתואמות את החזון והמטרות. אגב, זה לא אומר רק לעשות דברים שיכניסו כסף, אלא גם להתנהג בדרכים שמתיישרות עם היותו אדם עשיר. מלמידה מתמדת והתפתחות אישית, ניהול כסף, ניצול הזמן בחכמה ויחס לאחרים ולסביבה.
חיבור כל האלמנטים באופן הוליסטי יעשו אתכם עשירים. לכולנו יש עבודה על כל אחד מהם בנפרד וגם בחיבור הכולל. פעולות בלי אמונה לא יחזיקו מים. פעולות בלי מטרה ברורה יבזבזו לכם הרבה זמן. מטרות ברורות בלי פעולות לא יובילו לתוצאות. מטרה ברורה ופעולות בכיוון ללא מיינדסט יובילו אתכם לוותר בחומת הקושי הראשונה. וכ'.
איך זה שיש יותר (הרבה יותר) עניים מעשירים?
חוזר לשאלה מתחילת הפוסט. אם ספרים כאלה נמצאים על המדף מאות שנים וקיימים "מתכונים" להצלחה באופן כללי והתעשרות באופן ספציפי, למה רוב האנשים בעולם "נשארים מאחור"?
נראה לי שיש כמה סיבות. החל מספקנות. לעיתים לא בריאה. רוב האנשים עדיין רואים בעושר כתוצאה ישירה של עבודה קשה, השכלה או מזל. גם הרעיון שעושר יכול לנבוע משינוי מיינדסט יכול להישמע הזוי. גם לי זה נשמע שטות לפני כמה שנים. היעדר תוצאות מיידיות. אנשים רוצים לראות תוצאות מיידיות, תגמול שיאשר שהם בכיוון הנכון. בטח בגילאים צעירים שנדמה שכולם עשירים וסופר מוצלחים מסביבם.
הרבה פילוסופיה פחות פרקטיקה. רוב הספרים הללו מספקים מסגרת פילוסופית להשגת עושר, שדורשת בשלות מסויימת בכדי שיחלחלו פנימה בעוד אנשים מחפשים את הטריק\שטיק. את הפעולות הפרקטיות שיביאו אותם מנקודת עושר אחת לאחרת. אמונות מגבילות וקושי לשנות. המרחק בין קריאה בספר ואף הבנה והשלמה עם האלמנטים לבין יישום בחיים גדול. לשנות הרגלים, להתגבר על אמונות מגבילות ופחדים. לא פשוט.
ואולי, ברוב המקרים, אנשים פשוט לא יודעים מה שהם לא יודעים. שיש ספרים כאלה, ויש להם גישה די נוחה לעולמות תוכן מפוצצי ראשים. אולי.