הקשר בין פסיכולוגיה להשקעות
יולי 7, 2024איש המקל
יולי 12, 2024אנו חיים בתקופה של שפע חסר תקדים. הטכנולוגיה והמדע התפתחו במהירות מסחררת, והביאו עמם שינויים דרמטיים באיכות החיים שלנו ובנגישות למידע ומשאבים. אך האם השפע הזה באמת הופך אותנו למאושרים יותר? האם הבידור האינסופי שזמין לנו בכל רגע באמת מעשיר את חיינו?
מהפכת המידע והנגישות
אם בעבר היינו צריכים לנסוע למרחקים כדי לגשת לספריות, מוסדות לימוד או להתייעץ עם מומחים, היום כל המידע הזה זמין לנו בקצות האצבעות. אנחנו יכולים ללמוד על כל נושא, בכל שעה, מכל מקום בעולם. מהפכה אמיתית בתחום החינוך והידע. אותה מהפכה התרחשה גם בתחום התקשורת. פעם, ליצור קשר עם קרובי משפחה או חברים שגרים רחוק היה יקר ומסורבל. היום, אנחנו יכולים לשלוח הודעה מיידית, לקיים שיחת וידאו או לשתף תמונות עם כל אדם בעולם, כמעט ללא עלות. העולם הפך לשטוח וקשרים בינלאומיים הפכו לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו. גם עולם הקניות עבר מהפך. במקום להסתפק במבחר המוגבל של החנויות המקומיות, יש לנו גישה למוצרים מכל רחבי העולם. אנחנו יכולים להשוות מחירים בקלות, לקרוא ביקורות של צרכנים אחרים, ולהזמין כמעט כל דבר שנרצה ישירות לביתנו תוך ימים ספורים.
הטכנולוגיה חסכה לנו זמן רב בכל תחומי החיים. מטלות הבית הפכו קלות יותר עם מכשירי חשמל חכמים, והעבודה הפכה יעילה יותר עם כלים דיגיטליים מתקדמים. כל זה יצר לנו יותר זמן פנוי – זמן שאנחנו יכולים להקדיש לפנאי ובידור.
עידן הבידור האינסופי
בעידן הדיגיטלי הנוכחי, בזמן שגולנו מחוברים לרשת כל הזמן, אפשרויות הבידור הן כמעט אינסופיות. שירותי סטרימינג מציעים לנו אלפי סרטים וסדרות, משחקי מחשב מספקים עולמות וירטואליים עשירים, רשתות חברתיות מחברות אותנו לאנשים מכל העולם, ואפליקציות מגוונות מציעות כל סוג של בידור שנוכל לחשוב עליו.
לכאורה, גן עדן של אפשרויות לבידור ופנאי. אנחנו יכולים ליהנות מכל סוג של תוכן, בכל זמן, בכל מקום. אין יותר צורך לחכות לשעת השידור של התוכנית האהובה עלינו או לעמוד בתור לקולנוע. הכל זמין לנו מיד, בלחיצת כפתור.
הפרדוקס של השפע
אבל כאן מתחיל הפרדוקס. למרות כל השפע הזה, למרות כל אפשרויות הבידור האינסופיות, נראה שאנחנו לא באמת מאושרים יותר. למעשה, מחקרים שונים מראים שרמת שביעות הרצון של האוכלוסייה בעולם נמצאת במגמת ירידה. יותר ויותר אנשים מדווחים על תחושות של בדידות, חרדה ודיכאון. עד כדי כך שרופאי משפחה מוצאים את עצמם מחלקים תרופות נגד דיכאון על בסיס יומי. אפשרות שהייתה קיימת לפני שנים לא רבות רק בידי פסיכיאטרים.
אז איך ייתכן שכל השפע הזה, כל אפשרויות הבידור האלה, לא רק שאינן משפרות את איכות חיינו, אלא אולי אפילו פוגעות בה? התשובה טמונה, אולי, במילה "בידור" עצמה. בעברית, אחד הפירושים של המילה "בידור" הוא "פיזור". וזה בדיוק מה שקורה לנו – אנחנו מפזרים את עצמנו, את תשומת הלב שלנו, בין אינספור גירויים ואפשרויות.
השפע הזה גורם לנו לרצות הכל מהכל. אנחנו רוצים לחוות כל חוויה, לצפות בכל סרט, לשחק בכל משחק, להיות מעודכנים בכל מה שקורה בעולם. אנחנו עוברים מגירוי לגירוי במהירות מסחררת, משיכת אצבע ימינה לזיווג פוטנציאלי, משיכת אצבע למעלה לסרטון הבא, הסתיים פרק בסדרה, הפרק הבא מתחיל מייד שחלילה לא נעשה הפסקה.
אבל בתוך כל הריצה הזו אחרי הגירוי הבא, אנחנו מאבדים משהו חשוב – את היכולת להתרכז, להתעמק, להתחבר באמת. אנחנו הופכים לצרכנים של חוויות שטחיות, בלי היכולת להתחבר לתוכן או לאנשים סביבנו.
המלחמה על תשומת הלב שלנו
תרבות הפנאי המודרנית מבוססת על תחרות מתמדת ומתוחכמת על המחשבות והרגשות שלנו. כל אפליקציה, כל פלטפורמת מדיה חברתית, כל שירות סטרימינג – כולם מתחרים על הדבר היקר ביותר שיש לנו: תשומת הלב שלנו, תודעה. ענקיות הטכנולוגיה משתמשות באלגוריתמים מתוחכמים, בעיצוב ממכר, בטכניקות פסיכולוגיות מתקדמות – הכל כדי לגרום לנו להישאר מחוברים, לצרוך עוד ועוד תוכן. וככל שאנחנו צורכים יותר, כך קשה לנו יותר להתנתק, להתרכז, לחשוב בצורה עמוקה ומשמעותית.
בעולם כזה, היכולת לנהל את הקשב שלנו הופכת למיומנות קריטית. אנחנו צריכים ללמוד מחדש איך להתרכז, איך להתעמק, איך לחוות חוויות באופן מלא ומשמעותי. מתי לאחרונה באמת עצרתם לחשוב. להחזיק מחשבה משמעותית, מחשבה שלכם, לאורך זמן? לא קרה הרבה אני מניח. מרבית האוכלוסייה ככה. לא מעודד.
אגב, זה לא אומר שעלינו לוותר לחלוטין על כל הבידור והשפע שהטכנולוגיה מציעה לנו. אבל אנחנו צריכים ללמוד לצרוך אותם בצורה מודעת ומאוזנת יותר. להקדיש זמן לחוויות עמוקות ומשמעותיות, לקשרים אמיתיים עם אנשים, לפעילויות שמעשירות אותנו באמת. לטבע שהתרחק מאיתנו. לנווט באופן מודע בקו הדק שבין בידור למשמעות. להפסיק להתבדר [להתפזר], להחזיק מחשבה בהירה, להתרכז, בכדי להגשים מטרות שחשובות לכם.
אולי יעניין אתכם לקרוא גם את זה: