אין לי IRA, אני בקושי מחזיק s&p 500 ולא ויתרתי על ביטוח המנהלים
אפריל 5, 2024הצד האפל של הבידור
יולי 8, 2024בעולם הכסף וההשקעות, לעתים קרובות אנו מניחים שהחלטותינו מבוססות אך ורק על ניתוח רציונלי של נתונים ועובדות. אולם, המציאות מורכבת יותר. הפסיכולוגיה משחקת תפקיד מכריע בקבלת החלטות השקעה, ולעתים קרובות היא משפיעה עלינו באופן לא מודע ולא רציונלי.
הטיות קוגניטיביות: המלכודות הנסתרות של המוח
הטיות קוגניטיביות הן דפוסי חשיבה שגויים שמשפיעים על השיפוט וקבלת ההחלטות שלנו. בשוק ההון, הטיות אלו יכולות להוביל להחלטות השקעה לא מיטביות. הנה כמה מההטיות הנפוצות ביותר:
- הטיית האישור: זוהי הנטייה שלנו לחפש מידע שתומך בדעותינו הקיימות ולהתעלם ממידע סותר. למשל, אם אנחנו מאמינים שמניה מסוימת תעלה, נתמקד במידע חיובי לגביה ונתעלם מדגלים אדומים. כדי להתגבר על הטיה זו, חשוב לחפש באופן אקטיבי מידע שסותר את דעותינו ולתת לו משקל במערך השיקולים. גם אם זה לא תואם את סיפור ההשקעה שאנחנו מספרים לעצמנו. בכל השקעה יש סיכון.
- הטיית העיגון: אנו נוטים להסתמך יתר על המידה על מידע ראשוני או על נקודת התייחסות מסוימת. לדוגמה, אם קנינו מניה ב-1000 ש"ח, נתייחס למחיר זה כ"עוגן" ונתקשה למכור אותה במחיר נמוך יותר, גם אם זה הגיוני מבחינה כלכלית. כדי להתמודד עם הטיה זו, חשוב לבחון כל החלטת השקעה מחדש, כאילו היום אנחנו צריכים לקבל החלטה האם לקנות או לא מבלי קשר להחלטות עבר.
- הטיית הזמינות: אנו נוטים לתת משקל יתר למידע שקל לנו לזכור או להשיג. למשל, נטייה להשקיע יותר בחברות עם שמות מוכרים או כאלו שהיו לאחרונה בחדשות. כדי להתגבר על הטיה זו, חשוב לבצע מחקר מעמיק ולא להסתמך רק על מידע שנגיש בקלות. עיתונות כלכלית לדוגמא היא המקום האחרון למצוא בו הזדמנויות כי עד שכתבה פורסמה משקיעים מתוחכמים כבר סיימו לפעול.
הקשר המורכב שבין רגשות לכסף
רגשות משחקים תפקיד מרכזי בהחלטות ההשקעה שלנו, הרבה יותר ממה שאנחנו מודים ולפעמים גם הרבה יותר ממה שאנחנו מודעים. מדהים לגלות ש-90%-95% מהפעילות המוחית שלנו מתרחשת ברמת התת-מודע. תהליכים כמו עיבוד חושי, זיכרון, רגשות וגם קבלת החלטות מבוססות על חלק שהוא מכלל לא מודע ומבוסס על פרדיגמות. תבניות מחשבה שעוצבו בנו החל מהילדות שלא בטוח שעדיין רלוונטיות עבורנו אבל מכתיבות איך המציאות שלנו תיראה.
מחקרים מצאו שכאשר אנחנו במצב רוח טוב, אנחנו נוטים לקחת יותר סיכונים בהשקעות. לעומת זאת, כשאנחנו במצב רוח שלילי, אנחנו נוטים להיות זהירים יותר ולהימנע מסיכונים. אחת התופעות המעניינות בהקשר זה היא "אפקט מזג האוויר". מחקרים מצאו כי ימים שמשיים נוטים להציג תשואות חיוביות יותר בבורסה, בעוד שימים מעוננים או גשומים מראים תשואות נמוכות יותר. דוגמה מצוינת לאופן שבו גורמים חיצוניים, שאינם קשורים ישירות לכלכלה, יכולים להשפיע על החלטות ההשקעה שלנו.
כדי לנטרל השפעת רגשות על החלטות ההשקעה, חשוב לזהות את מצב הרוח שלנו לפני קבלת החלטות משמעותיות. לשקול שימוש בכלים אוטומטיים כמו הוראות קבע בזמנים קבועים בכדי לנטרל את ההשפעה הרגשית בתנודות שוק ההון לדוגמא.
אפקט העדר – ללכת עם הזרם או נגדו?
אפקט העדר הוא תופעה פסיכולוגית שבה אנשים נוטים לחקות את התנהגותם של אחרים, במיוחד בתנאי אי-ודאות. בשוק ההון, זה יכול להוביל לבועות ספקולטיביות או למכירות בהלה. דוגמה קלאסית לאפקט העדר היא "בועת הטוליפים" בהולנד במאה ה-17 או בועת "חברת הים הדרומי", ואפילו בועת הדוט-קום בסוף שנות ה-90 כאשר משקיעים השקיעו סכומי עתק בחברות אינטרנט ללא מודל עסקי ברור רק כי כולם עושים. בסופו של דבר ובלי הכנה מוקדמת הבועות מתפוצצות וגורמות להפסדים עצומים.
בכדי להימנע מאפקט העדר, כדאי לפתח חשיבה עצמאית וביקורתית. לא לקנות או למכור רק כי "כולם עושים את זה", לא כי זה קול ולוהט ולא כי שמעתם ששם העתיד. הון נבנה כשיש אסטרטגיית השקעה ברורה, התמדה והרבה סבלנות.
סלידה מהפסד – כשהפחד מנצח את ההיגיון
סלידה מהפסד היא תופעה פסיכולוגית שבה אנשים חווים "כאב" של הפסד באופן מוגבר יותר מאשר את ההנאה מרווח באותו סדר גודל של סכומים. במילים אחרות, ההפסד של 1000 ש"ח מכאיב לנו יותר מאשר ההנאה שאנחנו מרגישים מרווח של 1000 ש"ח. הימנעות מהתחושה הזו מובילה להחזקת מניות מפסידות זמן רב מדי בתקווה ש"יחזרו" למחיר הקנייה שלהן, מכירת מניות רווחיות מוקדם מדי מחשש שהרווח "יברח" והימנעות מלקיחת סיכונים מחושבים שעשויים להניב תשואות טובות לאורך זמן.
בכדי להתמודד עם התופעה הזו כדי שתהיה לכם אסטרטגיית השקעה עם הגדרה מראש של נקודות יציאה למניות, הן לרווח והן להפסד, ולהיצמד אליהן. ואם כבר הפסדתם אז תבינו שזה חלק מהמשחק בהשקעות והפכו כל הפסד להזדמנות למידה ולשיפור.
ביטחון יתר: כשאנחנו חושבים שאנחנו חכמים יותר מכולם
מזל של מתחילים היא כנראה הדרך הגרועה ביותר להתחיל בעולם ההשקעות. לא בגלל הרווחים אל בגלל התחושה הזו של "מגע קסם". ביטחון יתר היא אחת ההטיות הפסיכולוגיות המסוכנות ביותר. זוהי הנטייה להאמין שהידע והיכולות שלנו טובים יותר משהם באמת. יכולת שמתורגמת למסחר יתר, כלומר, ביצוע של יותר מדי עסקאות קניה ומכירה, מה שמגדיל את העמלות ועלול לפגוע בתשואות. התעלמות ממידע שסותר את הדעות שלנו כי כבר הצלחנו ואנחנו יודעים הכל, ואולי הבעיה הכי גדולה, לקיחת סיכונים מופרזים או ריכוזיים.
אגב, מחקרים הראו שבממוצע נשים משיגות תשואות טובות יותר מגברים לאורך זמן. בעיקר בגלל הביטחון העצמי המופרז בכל הנוגע להשקעות.
נקודות המפתח היא צניעות וענווה. גם המשקיעים המיומנים והטובים ביותר טועים לפעמים. היו פתוחים לשמוע דעות שונות וחפשו בהתמדה היכן אתם טועים בהערכות שלכם. בטח לפי קבלת החלטות בהשקעה גדולות.
אין משקיע שהוא חף מטעויות. אז תנסו לפחות להגביר את המודעות ולהימנע מהמלכודות הפסיכולוגיות.