תפקיד הכישלון בחיים
מרץ 6, 2023אתם המנכ"לים של העסק שנקרא אתם!
מרץ 31, 2023סמואל בנר היה חלקאי אמיד מאוהיו שקרס כלכלית בגלל הפאניקה של 1873. פאניקה שהחלה בעקבות משבר מסילות הברזל שהוביל לתגובת שרשרת של קריסת בנקים ופשיטות רגל, מצוקת אשראי, מפולת בבורסה וירידה בייצור התעשייתי. המשבר הוביל לתקופה ממושכת של קיפאון כלכלי ואבטלה גבוהה, במיוחד באמריקה ואירופה.
מתוך השפל שהגיע אליו חיפש בנר תשובות והסברים למצבו וגילה מידה גבוהה של מחזוריות בחיפושיו אחר הסיבות מאחורי השינויים בשוק. כחקלאי ידע סמואל שהמחזורים העונתיים משפיעים על היבולים, אשר משפיעים על היצע וביקוש, אשר בסופו של דבר קובעים את המחיר. בנר התבונן לעומק על המחזורים הללו ומצא מחזור של 11 שנים במחירי התירס והחזירים עם שיאים כל 5-6 שנים. מחזור שתאם את מחזור השמש בן 11 השנים.
ב-1875 הוא פרסם ספר בשם "נבואות בנר: עליות וירידות עתידיות בשווקים". בספר היו טבלאות מחירים של ברזל, תירס, חזירים וכותנה. וזאת על מנת ליידע אחרים כיצד להרוויח "כסף על ברזל, תירס, חזירים וכותנה". בספרו של בנר היו תחזיות שמבוססות על מחזורים של מחירי עסקים וסחורות. הוא זיהה שנים של פאניקה, שנים של שגשוג ושנים של תקופות קשות. רבות (אך לא כולן) מהתחזיות הללו היו מדויקות להפליא.
שלושת המחזורים של בנר כללו:
- מחירי התירס והחזירים עוקבים אחר מחזור של 11 שנים עם שיאים המתרחשים כל חמש ושש שנים לסירוגין.
- מחירי הכותנה נעים במחזורים עם שיאים של 11 שנים.
- מחזור של 27 שנים במחיר הברזל, כאשר נקודות שפל מגיעות כל 11 ו-9 שנים ושיאים נשברים כל 8 ו-10 שנים.
ענף החקלאות הוא נדבך חשוב בכל כלכלה, בטח בימים ההם. כך שבאמצעות המחזוריות שמצא הצליח לתאים את התיאוריה למחזורים פיננסיים וכלכליים רחבים יותר.
אז מה אנחנו רואים בתמונה:
- השורה העליונה [A] שנות פאניקה – שנים שבהן השוק נכנס לפאניקה, אנשים וחברות קונות ומוכרות מניות באופן לא רציונלי עד שהמחירים מזנקים או צונחים ללא שום הגיון. חוסר ההגיון ופסיכולוגית השוק מייצרת פאניקה בשווקים.
- השורה האמצעית [B] שנות שגשוג – שנים שבנר זיהה כתקופות של מחירים יחסית גבוהים והזמן הטוב ביותר למכור מניות, ערכים ונכסים מכל הסוגים.
- השורה התחתונה [C] שנות קשות – בשנים אלו, בנר ממליץ לקנות מניות, סחורות ונכסים ולהחזיק אותם עד למיצוי שנות ה"בום" של הזמנים טובים, ואז למכור.
שימו לב לכתוב בתחתית התמונה\גרף. בנר חותם אותו במילים "דבר בטוח". לשמור ולעקוב. והאמת, במשך 100 שנה אפשר לומר שבגדול הוא צדק.
להסתמך על הגרף
אין מדע מדויק לתחזיות השוק, בטח שהתיאוריה הזו מבוססת על כותנה וחזירים מלפני 100 שנה. עם זאת, העולם הוא מחזורי, והכלכלה היא מחזורית ומזה אי אפשר להתעלם. צריך גם לתת קרדיט לבנר, יש מידה מסוימת של הגיון אינטואיטיבי שחקלאי יזהה בנוגע למחזוריות. כל השנה שלו מבוססת על מחזורי זריעה / גידול / קציר. למחזור השמש יש השפעה ישירה על תשואות היבול, ההכנסות וכו'.
אחת הסיבות לשנה מעוברת על פי ההלכה היהודית מבוססת על אותה מחזוריות (חוסר התאמה בין סיבוב כדור הארץ סביב השמש, סיבוב שנמשך כ-365 ימים ורבע, לבין חודשי הירח, שנמשכים כ-29 יום וחצי עיבור השנה, כלומר הוספת חודש כשנוצר פער של מחזור ירח שלם בין לוח השנה לבין ציוני הזמן החקלאיים).
להסתכל על האופן שבו הווריאציות של תפוקת היבול והמחירים משפיעים על הכלכלה והשווקים, נשמע פתאום הגיוני.
אני בעד לימוד מההיסטוריה, לא תמיד זה מרמז על העתיד אבל כן מקבלים אינדיקציות ומגמות על דברים שיכולים לקרות. משקיעים, קטנים או גדולים עסוקים בחיפוש אחר ההשקעה המושלמת, ההזדמנות המושלמת והזמן המושלם עבור יצירת רווחים עתידיים. חלק מתבססים על מחקר אישי, אחרים על אנליסטים וגורואים של השקעות, והרוב מהמר על השקעות בסקאלה שבין כתבה בעיתון לאינטואיציה רגשית. קטגוריה נוספת של משקיעים מתבססים על מחזורים כלכליים כדי לחזות מסגרת זמן טובה יותר להשקעה במניות או בנכסים אחרים. אחד מאותם מחזורים הוא "מחזור בנר".
מבחן המציאות
נטען כי מחזור בנר חזה במדויק את העליות והמורדות של השוק במשך יותר מ-100 שנים. בגרף שלו ניתן לראות התאמה לתקופות קשות הכוללות את השפל הגדול, מלחמת העולם השנייה, בועת הדוט קום והתרסקות השוק במגיפת הקורונה. אם הייתי מכיר את תורתו של בנר לפני כמה עשורים והייתי פועל על פיה הייתי מגלה ש-2007 מסומנת כשנה של מחירים גבוהים והזדמנות טובה למכירת מניות. כולנו יודעים מה קרה שנה לאחר מכן ב2008. עם זאת, היו גם פספוסים ב-1965 וב-1999. ב-2019, עם תקופות קשות שלא הגיעו או התעכבו בכמה שנים.
אנחנו ניצבים ברבעון השני לשנת 2023, ועל פי בנר, אנחנו איפשהו במחזור שמעיד על סיום הפאניקה וכניסה לתקופה קשה. התנודתיות הנוכחית בשוקי המניות המקומיים והגלובליים, עם משברים כמו קריסת (או כמעט קריסת) בנקים, האטות כלכליות שאף אחד לא מהסס לומר בקול רם ופיטורים המוניים בחברות טכנולוגיה. אווירה שדי תואמת את המחזוריות המצופה.
האם מצאנו כאן כדור בדולח?
כנראה שלא. למרות שאתם חייבים להודות שזה מעניין. לנסות לתזמן את השוק היא תמיד אסטרטגיה בעייתית כי חיביים להיות צודקים פעמיים, במכירה ובקנייה מחדש. כתבתי על כך כאן בעבר. למרות שלי אישית עושה קצת הגיון השילוב של המדע והאסטרולוגיה, כתב בנר בסיפרו "שהגורם שמייצר את המחזוריות והאורך של המחזורים הללו עשוי להימצא במערכת השמש שלנו, ייתכן שזו עובדה מטאורולוגית שצדק הוא היסוד השולט במחזורי המחירים שלנו של ייצור טבעי. כמו כן, ניתן להציע ששבתאי משפיע על ויסות המחזורים בייצור ובמסחר".
עד כמה שאני יודע אין עדות אמינה וודאית להשפעות פלניטריות על פיעילויות פיננסיות. אבל אולי אני מסתובב בחוגים הלא נכונים. מה שכן אני יכול לומר הוא שאין שיטות קסם ואין כדורי בדולח לניתוח שווקים פיננסיים אבל כן חשוב להכיר גישות שונות, לשלב רוח מדע וסטטיסטיקות והכי חשוב להתאים השקעות על פי יכולות קיימות, טווחי זמן שמבוססים על מטרות, תוך כדי התעלמות מרעשי רקע.
1 Comment
נחמד מאוד.