גורם חשוב מאוד שיש לקחת בחשבון כאשר מתחילים לחסוך ולהשקיע הוא סוג הנכסים. הקצאת הנכסים חשובה לפיזור וגיוון התיק. אמנם אפשר לפזר בתוך שוק ההון אבל תמיד נרצה נכסים פיננסים שלא בהלימה איתו. גם ככה רוב הכסף שלנו שם (פנסיה, השתלמות וכ'). בחירת התמהיל הנכון של מניות, אגרות חוב, נדל"ן, מזומנים ונכסים אלטרנטיביים שתפורים במידות המשקיע דורשים מחשבה ותכנון ויש כמה כללי אצבע שהגו אנשים חכמים ממני (למרות שהתאמתי את זה לתקופתנו). הסימולטור מציג מספר הקצאות כלליות על בסיס גיל שיכולות לשמש נקודת פתיחה טובה כשמנסים לקבוע מה צריכה להיות הקצאת הנכסים שלך. 

עוד כמה נקודות להבהרה. בעבר הייתה חלוקה די ברורה בין מניות לאג"ח ורוב הכסף זרם לשם. בשנים האחרונות, השקעות אלטרנטיביות שהיו שמורות למשקיעים כשירים הונגשו גם למשקיעים קטנים יותר וסף הכניסה ירד דרמטית באותה מידה (אני מדבר על קרנות חוב, השקעה בתשתיות, הלוואות חברתיות וכ'). בנוסף הגלובליזציה נתנה את אותותיה ובחור כמוני מישראל נגיש לעסקאות מסוגים שונים במדינות מרוחקות לרבות נדלן בסכומים יחסית קטנים (החל מ25 אלף דולר). כך שהרשתי לעצמי להגדיל חשיפה לנכסים לא סחירים (נדלן).

שימו לב שככל שיותר צעירים החשיפה למניות יותר גבוהה. למה? ככה. סתם, שוק ההון (s&p 500 לצורך העניין) נותן בממוצע 7-10% בשנה היסטורית וגם כשהיו נפילות תמיד הגיעו שיאים חדשים, לעיתים זה לקח שנה ולעיתים עשור. בגיל צעיר יש זמן "לתקן". מצד שני ככל שמתבגרים הנטייה להיות שמרניים יותר כדי לא לחסל לעצמנו את כל ההון שאמור לסייע לנו בגיל פרישה. כלל שהגיל עולה האחוזים של הנכסים הפיננסיים המוגדרים כמסוכנים יורדים. הגיוני.