השמחה שבהחמצה (JOMO)
אפריל 12, 2023איך לצבור הון של מיליון שקל תוך עשור?
אפריל 25, 2023אנשים רבים ממהרים להזרים כספים להשקעות שונות כי זה מה שכולם עושים. כי מי שלא משקיע שוקע. כי הם ממהרים להתעשר וחשוב להתחיל היום אם לא עשינו זאת אתמול. לסמוך על עצתם של אחרים מבלי להקדיש זמן למחקר ובדיקת נאותות משלהם יכול לעבוד. אני עד לעובדה שזה עבד ברוב המקרים בעשור האחרון במגוון אפיקי השקעה.
ועדיין, חשוב לשאול את עצמך את השאלות הנכונות בעת כניסה להשקעה בכדי לקבל החלטות מושכלות שמתאימות למטרות ההשקעה, סיבולת הסיכון וטווח הזמן. להלן 10 שאלות קריטיות מניסיוני שכדאי להקדיש להן זמן ומענה בכדי להעלות את הסבירות לתוצאות טובות יותר במסע הפיננסי.
1. מהי מטרת ההשקעה שלי?
מטרת ההשקעה היא הסיבה שאנחנו משקיעים מלכתחילה. המטרה יכולה להיות עיבוי הפנסיה, בית חלומות בכפר, בר מצווה לילד או הגיטרה שתמיד רציתם. הבנת מטרת ההשקעה עוזרת לנו לקבוע אילו סוגי השקעות לשקול וכמה סיכון נוכל לקחת על עצמנו.
2. מהי סיבולת הסיכון שלי?
סיבולת לסיכון מתייחסת לשינה שלנו בלילה. כמה סיכון נהיה מוכנים לקחת עם הכסף שעבדנו כל כך קשה עבורו. תשואה תמיד מגלמת סיכון כלשהו. השקעות בסיכון גבוה יותר יכולות לגלם תשואות גבוהות יותר, אך חובקות בחובן פוטנציאל גדול יותר להפסד. סיכון ותשואות הולכים ביחד, לשני הכיוונים. הבנת סיבולת הסיכון יכולה לעזור לנו לקבל החלטות מושכלות שמתאימות לאופי, ולמטרות שלנו.
3. מהו אופק הזמן שלי עבור ההשקעה?
אופק הזמן מתייחס לטווח הזמן הנדרש עבור פגישה מחדש עם הכסף. זה יכול להשתנות בהתאם ליעד ההשקעה שלנו וקריטי עבור הבנת המנגנון\אפיק השקעה. לכל טווח יש אפיק השקעה מותאם עבורו או יותר נכון הגיוני עבורו. לדוגמא כולנו יודעים שמניות בשוק ההון יכולות להתנהג בצורה תנודתית והסיכון יורד לכמעט 0 לאחר כעשור, אז מן הסתם אם המטרה היא להחליף רכב בעוד שנה תמהיל שהוא 100% מנייתי לא מתאים, אלא אם סיבולת הסיכון שלכם גבוהה מאוד ואתם מבינים שיש מצב שבעוד שנה כשתיכנסו ליד 2, תצטרכו לחפש שנת מודל נמוכה יותר שמתאים לתקציב המוקטן שלכם. כי שוק ההון בדיוק חווה טלטלה.
4. מהי נזילות ההשקעה?
נזילות מתייחסת לקלות שבה נוכל להמיר את ההשקעה למזומן. הזמן שלוקח מרגע שקמתי בבוקר והחלטתי להתנתק מאפיק ההשקעה ולראות את הכסף בחשבון הבנק. אם אתם בתקופה רגישה בחיים שתאלץ אתכם לקבל גישה מהירה לכספים, חשוב לשקול ולהערך לאפיקי השקעה בעלי נזילות גבוהה. גם נזילות הולכת ביחד עם תשואה בדרך כלל, כי כסף צריך זמן בכדי לגדול. ריבית דה ריבית, רי-פייננס (החלק שבו ממחזרים חוב ומוציאים כסף מהקירות) וכ'. ואני לא מדבר על אפיקי השקעה סופר ספקוטלטיביים כמו אלגו, קריפטו ומשחקי מט"ח. ברוב המקרים השקעות עם חוסר בנזילות אמורות לפצות על ההיפרדות מהכסף שלנו בתשואות גבוהות יותר משהקעות שהן נזילות.
5. מהו ההחזר הפוטנציאלי על ההשקעה?
ההחזר הפוטנציאלי על ההשקעה הוא סכום הכסף שאנחנו יכולים ואמורים להרוויח מההשקעה. אמנם אין תשואות מובטחות והאקסל\מצגת תמיד יעשו שכל כי ככה זה בשיווק אבל ברוב המקרים למנהלי השקעות ויזמים יש יכולת להעריך בגדול מה יהיו התשואות המקובולות מניסיונם. ותהיה גם אבלת רגישות שמציגה סקאלה של פאדיחות והצלחות כבירות ואיך זה משפיע על הכסף שלכם. הבנת התשואה הפוטנציאלית יכולה לעזור לנו לקבוע אם השקעה שווה את הסיכון ומתיישרת עם יעדי ההשקעה.
6. אילו עמלות והוצאות נלוות להשקעה?
עמלות והוצאות הקשורות להשקעה נוגסות בתשואה הכוללת. בהשקעות הראשונות מיהרתי לרוץ קדימה רק בכדי לגלות בדיעבד שיש עמלות הקמה, הוצאות ניהול, הוצאות מימון וחובות בכירים וקודמים שמשאירים אותי אחרון בתור, קדימויות בתשואות לפי אופי ההשקעה ומיסים, אם בחו"ל ואם בארץ. כאלב שמתלבשים על המס השולי (שיכול להגיע ל50% למשכורות גבוהות), ואם כבר מיסים אז גם רואה חשבון ודו"ח שנתי והצהרת הון. כל מיני נקודות שרבים בוחרים לא להכליל הן במודע או מחוסר הבנה או ביישנות. נסו לשאול ולברר את כלל העלויות מתחילת ההשקעה ועד לסופה בכדי להעריך שוב – שההשקעה תואמת את מטרותיה, סיבולת הסיכון וכ'.
7. מה הרקורד והמוניטין של מנהל ההשקעות או החברה?
הרקורד והמוניטין של מנהל ההשקעות או היזמים\חברה יכולים לספק מידע רב ערך על פוטנציאל ההצלחה של ההשקעה. מתחילים בגוגל, ממשיכים באיתור אנשים אובייקטיביים (שלא סופקו על ידי אותו בעל אינטרס), מתייעצים עם עורכי דין, וחוקרים פרטיים במידת הצורך ובהתאם לגודל ההשקעה. זה לא כיף להוציא אקסטרה כספים ולהתאמץ כל כך כי אנחנו סומכים על החבר\מתכנן פיננסי\תגובות בפייסבוק. הרשת מלאה בסיפורים של "אם רק הייתי יכול לעשות הכל מחדש" או "איך פספסתי את הדגלים האדומים". לא תמיד קל לעשות אבל תמיד מאוד מצער בדיעבד. יש גם תקלות שלא באשמת הרקורד והמוניטין של החברות אבל זה כבר לא בשליטתנו וזה חלק מהביזנס והסיכון בהשקעות.
8. מה מצב המשק ותנאי השוק?
למצב הכלכלה ולתנאי השוק יכולים להיות השפעה משמעותית על הצלחת ההשקעות שלנו. הבנת מגמות שוק ואינדיקטורים כלכליים יכולה לעזור לך לקבל החלטות מושכלות לגבי מתי לקנות או למכור השקעה. מתי לקחת או לפרוע הלוואה. מתי להוריד ולהעלות מינוף. כמובן שזה משתלב בשאלות הקודמות כי אנחנו לא מנסים לתזמן שוק אלא להעריך מחדש את סיבולת הסיכון שלנו לנוכח המצב הנוכחי ולעשות התאמות.
9. האם תיק ההשקעות שלי מספיק מגוון ומפוזר?
גיוון מתייחס לפיזור ההשקעות שלנו על פני סוגים שונים של נכסים והשקעות כדי להפחית את הסיכון. תיק השקעות מגוון יכול לעזור בניהול סיכונים ואולי להגדיל את התשואות בטווח הארוך. כן, יש כאלה שמעדיפים להתמקד ולהעמיק בסלסלת ביצים מסוג אחד, מודבר במומחים בתחומם. לשאר האוכלוסיה תתאים גישה של פיזור וגיוון. שוק ההון יורד? הנדל"ן עולה. הנדל"ן יורד, קרנות חוב והשקעות אלטרנטיביות עולות. הכל יורד? הזהב עולה. המצב המדיני לא ברור, הדולר והיורו עולים. הבנתם. גיוון ופיזור. תמיד תהיה השקעה מסויימת שתעלה בזמן נתון. אולי זה מוריד את התשואה הכוללת, אולי מעלה אותה אבל ההשפעה הגדולה ביותר בכלל לא קשורה לכסף, אלא לאורח רוח והנחת שלנו כמשקיעים.
10. מהי אסטרטגיית היציאה שלי מההשקעה?
אסטרטגיית יציאה היא חשובה מכיוון שהיא מספקת תוכנית שיודעת להתמודד עם הפתעות ותקופות אי וודאות מצד אחד וגם עוזרת לנו למקם את ההשקעה והתוצאות הצפוית שלה כחלק מהאסטרטגיה הפיננסית הכוללת. אסטרטגיית יציאה עוזרת להימנע מקבלת החלטות אימפולסיביות ולהישאר במסלול שתואמים את כל מה שהגדרנו מעלה. זה יכול להיות סטופ-לוס במניות. זה יכול תכנית שנותנת מענה לעליית ריבית מהירה. וזה יכול להיות כי הגענו ליעד והתכנית השתנתה.